Lanýže – druhy, orientační ceny a možnosti pěstování v ČR

Lanýžů existuje mnoho druhů, ale v restauracích a obchodech se setkáte jen s několika z nich. Mezi jednotlivými druhy jsou velké cenové rozdíly a prodejci i restauratéři neznalosti zákazníků často využívají. Proto doporučujeme zapamatovat si několik následujících latinských názvů lanýžů – slouží k jednoznačné identifikaci druhu a chrání před záměnou.
Uvedené ceny jsou pouze orientační a mohou se značně lišit podle úrody v dané sezóně i konkrétního prodejce. Nejjednodušší dělení lanýžů je podle barvy jejich povrchu na černé a bílé.
Nejznámější bílý lanýž a také nejdražší je T. magnatum.
T. magnatum zvaný též bílý, nebo piemontský. Možná jste před časem zaznamenali skandální titulky, že tento lanýž stojí více než zlato. Skutečnost je taková, že se jednalo o dobročinnou dražbu a byla tak dobrovolně zaplacena cena násobně převyšující běžnou, která se však i tak může pohybovat okolo 60 000 - 150 000 Kč / 1 kg. Je to cena obrovská, ale chuťově je to opravdu zážitek a nelze než doporučit.
Tento lanýž je velmi náročný a z pěstitelského pohledu má obrovská tajemství. Zatím tak chybí přesvědčivý důkaz, že by se skutečně někomu podařilo ho cíleně vypěstovat.
Druhý nejznámější bílý lanýž je
T. borchii.
T. borchii, lanýž Borchiův je někdy nazýván také jako lanýž bílý, stejně jako lanýž předešlý. Rozdíl v ceně je však několikanásobný. To je přesně důvod našeho doporučení, aby jste si zapamatovali latinské názvy lanýžů. T. borchii je též nazývaný "Bianchetto" nebo "Marzuolo". Někdy se také uvádí, že je to bratranec T. magnatum. Znalci tvrdí, že v určité době své zralosti se skutečně chuťově podobá T. magnatum. Je podstatně méně náročný než výše uvedený druh a úspěšně se i cíleně pěstuje. Jeho cena může dosahovat až k 20 000 Kč/ 1 kg. Jeho možnosti pěstování v ČR zkoumáme. Na našem území se totiž poměrně často vyskytuje jeho mycelium (podhoubí), nicméně ze zatím neznámého důvodu zde neplodí lanýže. Pro pěstování v ČR tak T. borchii v tento okamžik nedoporučujeme.
Nejznámější černý lanýž je T.melanosporum.
T. melanosporum je též nazývaný jako lanýž černovýtrusý, nebo périgordský . Přezdívaný je také jako "černé zlato", nebo "černý diamant".
Kulinářsky velmi ceněný a velmi často využívaný. Ve Francii je úspěšně pěstován od 19. století. Nicméně má poměrně vysoké nároky na pěstování i teplo. V tuzemsku je pro něj stále ještě zima a to je zřejmě jeden z hlavních důvodů proč se v ČR ani přirozeně nevyskytuje. Před sto lety se s ním u nás dělal velký experiment a nedopadl dobře. Pro české lanýžářství je však dobrou zprávou, že kdyby oteplování našeho klimatu pokračovalo dál, tak za pár desítek let můžeme pokračovat právě tímto lanýžem. V tento okamžik však pro pěstování v ČR rovněž nelze doporučit. Jeho cena na trhu může dosahovat někde mezi 28 000 - 60 000 Kč / 1 kg.
Velmi ceněný je lanýž
T. aestivum uncinatum.
T. aestivum uncinatum je nejčastěji nazývaný jako lanýž burgundský, v 19. stol se jmenoval také jako lanýž český. V kulinářství je velmi oblíben. Je levnější, než předešlý lanýž, nicméně zkušený kuchař s ním umí vykouzlit chuťové zázraky. Ve Francii i v dalších zemích je úspěšně pěstován. Má menší nároky na pěstování než předcházející lanýž. Přirozeně se vyskytuje v ČR, kde je v přírodě přísně chráněn. Pro pěstování v ČR je velmi perspektivní. Ačkoli je levnější než T. melanosporum, jeho výnos na hektar bývá až 2x větší. Poslední roky se dokonce teplotně v tuzemsku blížíme jeho ideálu. Jeho cena se může pohybovat okolo 15 000 - 25 000 Kč / 1 kg, ale v posledních letech se prodává i za neuvěřitelných 45 000Kč/ 1kg.
O něco méně ceněný je T. aestivum aestivum vitt.,
také známý jako lanýž letní. Moderní vědecký výzkum ukazuje, že jde pravděpodobně o stejný druh s T. aestivum uncinatum — rozdíl je zejména v době plodnosti. Letní forma (T. aestivum aestivum) roste především v teplých měsících, zatímco forma označovaná jako T. aestivum uncinatum pokračuje zejména na podzim a v zimě až do poloviny ledna.
Letní lanýž má jemnější aroma a méně výraznou chuť. Díky příznivé ceně se často používá při kulinářských pokusech i v běžné gastronomii.
Orientační cena: kolem 10 000 Kč/kg, ve střední Evropě v posledních letech i přes 30 000 Kč/ 1kg.
Aktualizováno 16.8. 2025